Startsiden Barndom Ungdom Voksen Alderdom Bilder Artikler Nyhetsarkiv Kunnskapsløftet Om Namdalseid Om Kvinnespor Kontakt
Du er her: Startsiden > barndom > Arbeid

BARNDOM, ARBEID (0-15 år)

Minneberetning, gjeter

Denne minneberetningen er hentet fra heftet Historier fra Heimstad av Inger Marie Hanssen.

“Jeg husker godt første gong Telise Hallås kom og spurte mor om jeg kunne hjelpe henne å gjete kyrne på innjorda. Det var brukelig den tida at dei passa kyrne på innjorda bit for bit, måtte for all del ikke spise for mange metrene, for resten skulle jo bli vintermat for krøttera.

Jeg var 5 år og hadde lite vett på hva det ville si å være hos fremmede, men jeg ble da med damen. Det var ikke langt, bare over ei myr og ein liten skogteig. Det var 3 menn og ei datter på 16 i den familien, alle var snille. Men det var jo ikke hjemme, og jeg skulle jo være til nytte å arbeide for maten. Kyrne syntes jeg såg forferdelig farlige ut og de ville være der det var mest gress.

Telise hjalp meg jo, men ellers var dette min jobb det forsto jeg. Jeg gråt og gråt om natta og da det var blitt litt lyst om morgenen, før de andre sto opp, snek jeg meg ned trappa og sprang på skogen og der så jeg myra og hjemmet mitt, så glad har jeg vel aldri vært. Kan ikke huske jeg fikk noe skrubb for den rømmingen, men så kom den 16 årige jenta. Ho heitte Jenny og ho skulle ta meg tilbake, men det gikk ikke så bra, det var trapp opp til 2.etasje og dit kom jeg fort, flyttet alt jeg greide og lagret foran døra, Jenny måtte gå uten gjeter. (...) Men jeg fikk jo bedre vett omsider og visste at nå var det ikke bare å rømme heim når heimlengselen ble for stor. Vi skulle jo arbeide for mat og klær.”

  forrige < > neste

BILDEINDEX, ARBEID
Her finner du en oversikt over alle bildene knyttet til kategorien «Arbeid».

Få oversikt over alle bildene på kvinnespor.

Rømt gris fristes med godsaker, Kolstad 1941 Høykjøring med kjøreokse i Hjertvika i 1930-åra Gjetere på Mølnåfjellet ca 1920. Harald Einli, Ivar Mølnå, Ottar og Anna Heggdal Olaug Heggdal, Johan Sæther og Karen Sve på Heggdalslia
Arbeidere ved Aasnæs Glasverk 1875 Høykjøring, Tøtdal Skuronn hos Harald Elden på Øver-Elda Astrid Aas f 1928 g Skevik og dattera Marit gir hønene mat.
Nella Solum melker kua ute på Hanemohaugen i 1939. Potetopptaking på Nordgården, Tøtdal hos Helge Mork Potetplukking på Setter 135-1 ca 1941.  Heimtur fra sommerfjøset, Kirsten Aas m fl på.
Hjørdis og Ivar Berre  m fl med trillebår og hest. Slåttonn på Bøgset ca 1927 med Leif Bøgset. Slåttonn på Bøgset 144-2 med store og små. Magne Elden og to gutter i nepeåkeren på Kolstad