Startsiden Barndom Ungdom Voksen Alderdom Bilder Artikler Nyhetsarkiv Kunnskapsløftet Om Namdalseid Om Kvinnespor Kontakt
Du er her: Startsiden > barndom > Fritid

BARNDOM, FRITID (0-15 år)

Lek

Av Siv Randi Kolstad 

Noen eldre forteller at de lekte med skjell og steiner ute om sommeren. Skjellene var forskjellige dyr; hester, sauer, geiter og kyr alt etter spesielle kjennetegn. De lekte også butikk, og handlet med steiner og andre småting, og kvinnene forteller at de hadde dukke. Mange gutter snekret lekebiler selv, som de to guttene på bildet.

En aktivitet som var populær blant barn før som nå, var fisking. Fiske var ikke bare lek. Fisk var en viktig del av kosten, men det kunne helt klart også være en form for adspredelse. I Årsskrift for Beitstaden Historielag 1988 forteller Karen Moe Kolstad dette om en dag på setra:

Gjetarguten såg det hoppa fisk i bekken, men vi hadde ingen fiskeredskap i dag. Han vart lei seg, men so sa eg at kyrne skulle eg passa ei stund " for du har vel tollekniv", sa eg. [...] vi ordna oss med mat, tok med "hesttaggeltaum" [...] nokre anglar og dei fine trøene.[...] Vi fann kvar sin fiskeplass og slengte fisktaumen uti der vi såg fisken vaka. Men det gjekk no ganske lenge før korka på taumen til gjetarguten tok til å duppa opp og ned. Med eit såg eg at guten fekk opp ein ganske bra fisk, og straks etter enno ein.

Her ser vi at de to går og fisker fordi de har lyst til det, ikke fordi de må, og her kan fiske kalles en form for lek.

Det er lett å fokusere på ting som var annerledes for barn før i forhold til i dag, og se mest på arbeidet barna var med i. Men barn har lett for å finne tid og plass til lek, og også arbeidet kan være en form for lek i innlæringsfasen. Så til tross for at mang måtte arbeide hardt, var ikke nødvendigvis slitet like enerådende i barnas liv som vi er vant til å se det med vårt utsiktspunkt i en helt annen tid.

Når det gjelder tida etter andre verdenskrig, er det flere minner å ”ause” av. Inger Marie Hanssen forteller dette om lek i heftet ”Historier fra Heimstad”:

(...) farmor Oline minnes jeg godt, jeg var 18 år da ho døde. Ho hadde ein hjørneskap i stua (...) i den hadde ho alltid kamferdrops så når vi kom dit ut så var det drops å få. I den skapen hadde ho eit anna mirakel, ei gammel dokke med så utrulig fint ansikt, den fikk vi berre sjå på, spennende var det kvar gong. Vi som vaks opp nett etter krigen var ikke akkurat bortskjemt med leiker. Det var vanskelig nok med det mest nødvendige. Husker godt at vi hadde store buskaper av kongler som vi leika oss med, vi satt gjerne under furua, der hadde vi dissa og. Den vart eg kvalm av, når vi surra rundt. (...) Vi hadde dokkestue på Berget. Ei riktig fin ei.

  forrige < > neste

BILDEINDEX, FRITID
Her finner du en oversikt over alle bildene knyttet til kategorien «Fritid».

Få oversikt over alle bildene på kvinnespor.

Leik på Finnvollen, Arvid og Hans Stjern med heimlaga kjøretøy ca 1942 Magne og Ingrid Staven med tre hester på Staven Skjoldvor Havik til høyre. På Korsen. Foreningsliv- Pikeforeningen Prøv igjen har møte på Moen.
Kjellrun Tinglum ( 1930-  ) på trehjulssykkel på Rosset. katteveninner på Tinglum. Halldis Tinglum, Else Tinglum pikeforeningen SØSTERRINGEN en misjonsforening på Solhaug. Brynjar, Agnar og Eivind Mork m fl på Rokkstein Hemnafjellet
Normann Brørs med lass med unger,  på Brørs. 2 års fødselsdag for Liv Devik på Åshøgda med gjester. Fødselsdagsselskap hos Turid Sæther 1950 med mange gjester.  skitur til Skautømtet og Storsnøheia.
Målfrid og Leiv Mølnå med barna på søndagstur med traktor. småkyllinger Sigurd og Halvdan Holien på Korsen, Holstad ca 1920. Olav Johan og Bjarne Mork med post til Utheim.
Modulv Aas på sparktur på Hanemo i 1957. Audhild og Ingolf Kolstad på Solstad Fra venstre Brynhild, Ingemund og Odd Berre Borghild og Oddbjørg Havik.
Inger Marie og Solveig Irene Sæther i 1954 Ingrid Asbjørg Staven ca 1925 Ny lekestue på Staven under krigen. Fra venstre Ingrid, Magne Odin og Skjoldvor Havik, Sigmund Staven, NN, Gaute Havik.