Startsiden Barndom Ungdom Voksen Alderdom Bilder Artikler Nyhetsarkiv Kunnskapsløftet Om Namdalseid Om Kvinnespor Kontakt
Du er her: Startsiden > Ungdom > Konfirmasjon

UNGDOM, KONFIRMASJON (15-25 år)

Konfirmasjon, minneberetninger fra 1929 og 1930

Av Siv Randi Kolstad

På 1970-tallet ble det foretatt en minneinnsamling ved Historisk Institutt, Universitetet i Trondheim (nå NTNU). Professor Edvard Bull og Dagfinn Slettan sto i spissen for dette arbeidet.  Det ble i utgangspunktet samlet inn minner fra Trøndelag, med åpning for innlevering av minner også fra andre steder i landet. En av minneberetningene som kom inn, ble trykket i Årbok for 1976 Nord-Trøndelag Historielag. Denne beretninga er fra Inderøy, og har blant annet en god beskrivelse av en konfirmasjon i 1929:

"Året 1929 ble jeg "innskrevet for presten". Vi gikk til konfirmasjonsforberedelse 2 ganger i uka, fra sist i mai til ut i september. (...) Jeg ble konfirmert 29.september 1929, en søndag med strålende høstsol. Far leide en ungdom fra en av gårdene oppe i bygda til å kjøre oss til kirka. Han brukte "fjærvogn"og kjørte en ganske rask hest. Det var mor, far og jeg - konfirmanten - som fikk hesteskyss. Den eldste bror min hadde sykkel, så han kjørte og hadde min yngste bror på stanga.
    Veien var full av kjørende, syklende og fotgjengere som skulle til kirken, som slike søndager var fullsatt. Vi guttene var kledd i blådressen, stiv løssnipp med tverrsløyfe, sorte høystøvler av skinn eller sjervå med kalosjer, vindjakker eller kapper, sorte hatter med liten brem. Jentene hadde knekorte, hvite kjoler, hvite strømper, sjervåsko - lave, hvite med rem over vristen, kåper og hatt. Det var nok mange foreldre som hadde hatt mange strevsomme dager for å greie å skaffe til veie det nødvendige utstyr til konfirmanten.

    Konfirmantene samlet seg i barnesakristiet  og under spillingen av preludium gikk vi ned i kirken i 2 rekker par om par, guttene på mannfolksiden og jentene på kvinnesiden med presten i midten. Det sto benker på begge sider av midtgangen hvor vi satte oss. Menigheten reiste seg og sto mens vi gikk nedover kirkegulvet. Etter prekenen begynte "overhøringen", og så foregikk konfirmasjonen. Jeg husker ikke mye av overhøringen, selve konfirmasjonen husker jeg bedre. Jeg husker således det bibelvers jeg fikk: "So vert dei stendande der desse tri, tru von og kjærleik, men størst av deim alle er kjærleiken".

    Ei lang tid tok det i kirken en konfirmasjonsdag, når overhøring og konfirmasjon var lagt til samme dag, og det smakte å få komme seg ut i fri luft igjen. Utenfor kirken fikk vi gratulasjonskort fra slekt og venner, og noen fikk og blomster. Omsider bar det på heimveg. Mor hadde ordnet i stand middagen før vi fòr til kirka, så det ble ikke så lenge å vente før den stod på bordet. Vi hadde ingen gjester, annet enn skysskaren. Fadderne hadde ikke høve til å komme, men de hadde sendt et vakkert kort, innlagt 5 kroner i gave. Av skysskaren fikk jeg barberhøvel, med blad, i et sort etui. Dette var eneste konfirmasjonsgave jeg fikk.
    Maten smakte godt etter så lang en økt. Mor serverte fiskboller av fisk vi selv hadde fisket og som mor hadde laget til, og kjøttkaker laget av 2-3 høns. Som dessert fik vi sviskegrøt.

    Dette var altså året 1929, så å si midt i verste depresjonstida. Konfirmasjonen var enkel, men likevel vet jeg det var vanskelig for mine foreldre som for andre, å skaffe til veie det som nødvendigvis måtte være av utstyr til konfirmanten.
    Noen penger hadde jeg tjent selv med nylandsarbeid, men det strakk ikke til. Jeg husker far fulgte meg til Levanger på klehandel. (...) Der handlet vi dress til 45 kroner. Hva vi måtte betale for det øvrige utstyr, husker jeg ikke, men jeg tror skoene kostet 14-15 kroner."  


 I heftet Historier fra Heimstad av Inger Marie Hanssen, forteller Ivara Gunnhilda om sin konfirmasjon i 1930. Hun bodde da hos Borghild og Einar Elden på Vengstad:

"Jeg var på denne gården til jeg var 16 år gammel. Dei trengte barnepike for det vaks opp mange barn. Der ble jeg konfirmert i 1930, det var ein uvanlig tørr sommer. Det var presten Anderå, og han hadde det som vanlig travelt, han måtte heim til sin kone fortalte han. Dei holdt konfirmasjonsselskap for meg på Vengstad, med mor og far og alle søskenene mine som var på heimlige trakter. Jeg fikk mange gaver og fra Martin Kaldal fikk jeg en sølvfingerbøll, den har jeg i dag også. Martin og Iverine var Borghilds mor og far. Hos Nella (Gunelle) fikk jeg en sølv spiseskje med namnet mitt på, og dertil fikk jeg 10 teskjeer og andre ting. Teskjeene hadde jeg desverre med til Steinkjer da jeg arbeidet i en butikk der. De brandt opp da tyskerne bombet Steinkjer i 1940."

  forrige < > neste

BILDEINDEX, KONFIRMASJON
Her finner du en oversikt over alle bildene knyttet til kategorien «Konfirmasjon».

Få oversikt over alle bildene på kvinnespor.

Inger Marie Sæther (Hanssen)s konfirmasjon, 1957 Johannes Morks konfirmasjon 3. sept 1939, Tøtdal Stein Arne og Bente Lande, Ragnar Finnanger. Betel frikirke,Tøtdal 1980 Konfirmasjon på Namdalseid 1957
Svanhild Olsen, Sigrun, Eva og Solveig Irene Sæther, Guri og Albert Thompson Gunnhilda Thompsons konfirmasjon i 1930. Ås kirke.