Startsiden Barndom Ungdom Voksen Alderdom Bilder Artikler Nyhetsarkiv Kunnskapsløftet Om Namdalseid Om Kvinnespor Kontakt
Du er her: Startsiden > Ungdom > Pubertet

UNGDOM, PUBERTET (15-25 år)

Menstruasjon

Av Siv Randi Kolstad

Menstruasjon har tradisjonelt sett vært et tabubelagt tema, og den første menstruasjonen kunne derfor komme som en stor og skremmende overraskelse på jentene. Her forteller en kvinne født i 1927 om sine opplevelser:

“Jeg er født i 1927 og har to søstre og to brødre. Jeg er den midterste av søstrene, og husker godt at mor sa til oss jentene at når vi ble større ville vi få ”tida” vår. Jeg tror ingen kalte det mensen den gangen, bare ”tida”. Den gangen var det ikke bind å få kjøpt, og uansett hadde vi ikke hatt råd til det, så vi brukte kluter av tøy.

Mor fortalte oss at disse klutene måtte vi selv vaske. Hun viste oss hvordan vi først skulle legge dem i ei bøtte med kaldt vann, og så skulle vi koke dem etterpå. Det var viktig at de ble kokt, for det måtte være helt reint. Jeg var ganske ung da jeg fikk mensen, bare 11 år, og jeg husker at hvis klutene ble alt for ekle pakket jeg dem inn i avispapir og kastet dem i utedoen. Da jeg ble litt eldre, ihvertfall under krigen, kunne man kjøpe bind hvis man hadde råd til det. Jeg husker at kjøpebindene var ganske klumpete og store, og de måtte festes med strikk og sikkerhetsnåler foran og bak og i et belte.

Jeg husker at jeg og ei venninne kjøpte bind på en butikk under krigen. Da hadde vi med oss ei yngre venninne som lurte på hva vi kjøpte, og vi lurte på om hun ikke hadde fått ”tida” ennå. Det var nemlig ikke alle som var like heldige som meg som fikk høre av mor hva som skulle skje med kroppen. Vi lærte heller ingen ting om det på skolen. Mannen min fortalte at han husket da han gikk i småskolen at det var ei jente som var større som fortvilt ba læreren om lov til å gå hjem til foreldrene, for det hadde kommet blod da hun var på do, og hun blødde så veldig at hun var sikker på at hun skulle dø. Da forklarte læreren at dette var helt normalt og bare betydde at hun holdt på å bli voksen.”

– Samtale med kvinne født 1927, Namdalseid februar 2007

  forrige < > neste

BILDEINDEX, PUBERTET
Her finner du en oversikt over alle bildene knyttet til kategorien «Pubertet».

Få oversikt over alle bildene på kvinnespor.

Forelskelse 11 av de 12 barna til Margrethe og sokneprest Johannes Aanderaa Vevkurs på Meierisalen 1933. Lærer Aasta Aune Ut på tur 1944, på Rognhaug